In 1906 werd aan de Rotterdamse Graansilo Maatschappij de bouwvergunning verleend tot het bouwen van “De Graansilo” van Rotterdam, nu de huidige Maassilo. Aan Maashaven Zuidzijde verrees een silo met een opslagcapaciteit van 20.000 ton die behoorde tot de grootste graansilo van Europa. In het daarop volgende jaar in 1907 werd de bekendste en wellicht beste bokser ooit van Rotterdam geboren, Bep van Klaveren.

bvk

Van Klaveren werd tijdens de Olympische spelen in Amsterdam in 1928 kampioen in de klasse vedergewicht. In 1931 werd hij Europees kampioen lichtgewicht en in 1938 Europees kampioen middengewicht. In totaal bokste Van Klaveren 102 wedstrijden waarvan hij er 77 won, slechts 18 keer verloor en 7 partijen onbeslist eindigden. In 1956 nam hij afscheid als wedstrijdbokser van zijn publiek in een afscheidswedstrijd tegen de Duitser Werner Handtke.

logo-bep-van-klaveren-2016160x160

Welke gemeenschappelijke connectie hebben de huidige Maassilo en de bokser Bep van Klaveren dan? Niet direct uit een gemeenschappelijk verleden, maar zeker wel in dit huidige heden. De bokser die in 1992 overleed wordt elk jaar met een memorial geëerd en herinnerd. Het heuse Bep van Klaveren Memorial wordt al enkele jaren met een junior editie in de Maassilo ondersteund. Wie de jeugd kennis laat maken met het verleden geeft inspiratie voor de toekomst. Zo leeft het erfgoed van Van Klaveren voort.

Diego Gubbels en Robert Jan Verweij hadden zondag 18 september 2016 bij de 23e editie van de Bep van Klaveren Memorial bij de junioren de eer om hun voetsporen achter te laten in de boks geschiedenis.

Diego stond als 9e partij gepland tegen wederom een bokser uit de stal van Teus de Kruyf de twaalfjarige Levi Krol. Inmiddels is Diego het gewend om een langere tegenstander te treffen. Dit keer viel Diego dubbel in de prijzen, want Levi was niet alleen een hoofdlengte langer, maar stond ook nog eens rechts voor. Die nieuwe uitdaging met een rechts voorstaande bokser ging Diego met strijd en vechtlust aan.
Van zich laten ondersneeuwen was geen sprake en Diego vocht zich goed in de wedstrijd. Een gelijkwaardige partij die vanwege het karakter van een demonstratiewedstrijd geen uitslag en dan ook geen winnaars kende.

Robert Jan trad aan tegen de thuis boksende Dylan De Vree van boksvereniging RBV Crooswijk. Ook hier had Robert Jan een langere tegenstander tegen over zich staan. Dylan had een snelle voorhand waarmee hij het Robert Jan voortdurend lastig maakte. Het neutraliseren van deze voorhand werd de uitdaging voor Robert Jan. Enkele keren lukte dit Robert Jan en kon hij zijn eigen combinatie laten gaan. Een goed vooruit boksende Robert Jan liet Dylan de Vree hard werken. Een partij met vechtlust en doorzettingsvermogen van beiden boksers die daarmee een vermakelijke schouwspel ten toon spreidde. Door het onderlinge leeftijdverschil, waarbij Robert Jan twee jaren jonger was dan zijn tegenstander, werd deze wedstrijd bestempeld als een demonstratiewedstrijd.

Beiden boksers deden ervaring op binnen de ring die waardevol is voor hun ontwikkeling. In een historische omgeving werd eer gedaan aan het verleden met een ambiance die past bij bij onze bokssport. Het tonen van sportiviteit en respect binnen en buiten de ring. Het boksen bewees nogmaals meer te zijn dan de stereotypering die het meekrijgt van de onwetenden. De jeugd op de Bep van Klaveren Memorial toonde dankzij hun moed om de ring in te stappen dat het boksen niet voor niets een Olympisch erkende sport is.

Op zaterdag 9 april 2016 had Diego Gubbels de kans om voor een tweede keer in de boksring in actie te komen. Voor deze partij werd gekozen voor een demonstratie wedstrijd met de thuis boksende en debuterende bokser Sies Menten. Het was tevens het debuut voor Aisha Benchouhra om als assistent van de trainer aan de ring te verschijnen. Voor een ieder weer een dag vol leermomenten en nieuwe uitdagingen.

Diego trof voor het eerst een tegenstander die rechts voor stond. Een echte ” southpaw” had Diego niet eerder ontmoet. De opdracht werd om op tijd weg te draaien van de stoothand van Sies Menten. Iets dat Diego voor het eerst moest uitvoeren in een wedstrijd. Echt een verrassing was het niet dat Diego deze lastige opdracht toch goed uit wist te voeren. De kracht van Diego bleek weer om te vertrouwen op de aanwijzingen die hij ontving en deze bijna perfect uit te voeren. Een knappe prestatie op deze jeugdige leeftijd.

IMG_5620LOGO

De wedstrijd was een gelijkopgaande strijd en werd zelfs vastgelegd door Limburg TV. Twee boksers die in hun eigen versie van hun Rocky film sierlijk maar strijdend door de ring bewogen. Twee strijders die een puike prestatie neer hebben gezet. Ondanks dat deze wedstrijd geen uitslag kende, vanwege het karakter van een demonstratie wedstrijd, waren beiden boksers door hun optreden winnaars.

 

 

 

Zondag 20 maart 2016 werd een spannende dag voor jeugdbokser Diego Gubbels. Zijn eerste wedstrijd stond op het programma bij het boksgala in Nootdorp. Chris van Veen, trainer van de organiserende boksclub De Haagse Directe uit Den Haag, had een zorgvuldig programma samengesteld.

Diego uitkomend in de scholieren starters klasse tot 34 kilogram(leeftijd 10 tot 12 jaar) trof geen onervaren tegenstander. Voor zijn eerste wedstrijd stond hij tegen de Zuid Nederlandse Kampioen van 2016, Nicky Wemer, van boksclub Teus De Kruyf uit Alphen aan den Rijn. Met twee officiele en zes demonstratie boks wedstrijden  had Nicky Wemer veel meer ervaring dan Diego.

Vooraf aan de wedstrijd lieten de trainers de jeugdige boksers met elkaar kennis maken. Ondanks het officieel wedstrijdkarakter werden er goede afspraken gemaakt voor een sportieve wedstrijd. De kennismaking liet zien dat Nicky Wemer naast zijn ervaring ook een duidelijk lengtevoordeel had. Het strijdplan voor Diego stond na deze ontmoeting vast, initiatief nemen vanaf het eerste moment en dicht bij de tegenstander blijven.

Van zenuwen had Diego blijkbaar weinig last. Hij had goed getraind in de periode vooraf aan dit moment en dat gaf hem zelfvertrouwen. Winst of verlies was nu niet belangrijk, maar het plezier en genieten van het moment stond voorop. Dit was geheel duidelijk voor Diego en dat zorgde voor meer ontspanning bij hem. Zelfs een brede glimlach werd meerdere keren zichtbaar tijdens de warming up met de trainer op de pads.  Diego genoot en wij genoten met hem mee.

Aan supporters ook geen gebrek. Naast alle andere aanwezige supporters voor de boksers van de verschillende clubs werd het wel duidelijk dat Team Boxing University massaal aanwezig was. Met positieve energie werden de andere supporters overstemd. De sfeer zat er goed in.

Boksen Breda Galerij

De wedstrijd werd gehouden over drie ronden van één minuut. Diego kwam uit voor de rode hoek. Na een goede instructie van de scheidsrechter Frans Hak aan beiden boksers was het moment daar. Diego ging fel van start en liet zien dat hij zich niet wilde laten imponeren door de voordelen die Nicky Wemer op voorhand dacht te hebben. Goede scores werden van beide kanten in de eerste ronden gemaakt. Diego probeerde dicht bij Nicky te blijven en Nicky probeerde Diego op afstand te houden door vroegtijdig zijn directe stoten te gebruiken. De eerste ronde werd afgesloten met een klein verschil in het voordeel van Nicky Wemer.
11411254-929803E7531721DE7C3DDe tweede ronde kende een gelijk opgaande strijd, waarbij Diego zijn moed toonde. Het was niet makkelijk voor Diego om dicht bij zijn langere tegenstander te komen. Vaak gaat dit ten koste van een te incasseren treffer, voordat je op de eigen ideale stootafstand komt. Diego ondervond dit probleem, maar met veel moed liet hij dit geen invloed zijn op zijn eigen manier van boksen. Diego ging naar zijn tegenstander toe en had zelf een paar zeer zuivere treffers. Ondanks dat had Nicky net wat meer treffers gemaakt in deze tweede ronde.

De derde ronde was voor Diego een zware ronde.
De strijd in de eerste en twee11411252-A1D13D06020721DE61CAde ronde had veel energie gekost. De start van Diego in de derde ronde was dan ook zeker niet slecht, maar halverwege de ronde was de energie op. Het voordeel werd goed uitgebuit door Nicky die met zijn ervaring de wedstrijd naar zich toe trok. Diego werd vaker in zijn achteruit gezet en kon moeilijker de aanvallen van Nicky overnemen. Ondanks dat Diego in zijn achteruit gezet werd door Nicky toonde hij over een goede verdediging te beschikken. Nicky was dan wel aan de winnende hand, maar scoorde minimaal doordat Diego goed gesloten in zijn verdediging bleef boksen.

De uitslag van 3-0 was terecht in het voordeel van Nicky Wemer. Het verlies van Diego werd niet als een verlies ervaren door Team Boxing University. Diego bewees zichzelf de kwaliteiten, het karakter en het mentale doorzettingsvermogen te bezitten om uit te groeien tot een goede wedstrijd bokser. Het leerproces is begonnen met een zeer goede ervaring voor Diego.