Zaterdag 22 september hadden onze trainers een ontmoeting met een van de beste bokstrainers ter wereld.

Ismael Salas de Cubaanse toptrainer die woont en werkt in Las Vegas was voor één week op bezoek in Nederland. Bobby en Marcel zijn al jaren fan van Ismael Salas en volgen hem op de voet. De kans om Ismael Salas in persoon te kunnen ontmoeten werd dan ook met beide handen aangegrepen.

Met het voortbrengen van 23 wereldkampioenen bij de professionals kan je spreken van een trainer die al decennia lang zeer bepalend is in de bokswereld. Zijn werkwijze is uniek en zijn persoonlijkheid is energiek, hartelijk en vooral erg warm. Dit ondervonden onze trainers aan den lijve bij de clinic die Ismael Salas aan een selecte groep Nederlandse bokstrainers gaf bij boksvereniging van ‘T Hof te Rotterdam.

De passie en energie straalt uit de glinsterende pretoogjes  van deze kleine Cubaanse man zodra hij over boksen mag praten. Hij benadrukt het een voorrecht te vinden om kennis te kunnen delen, maar komt ook vooral kennis ophalen bij collega trainers. ‘Leren stopt nooit!’  zegt hij met klem. Ismael Salas kiest dan ook voor de interactie met de andere trainers en houdt zeker niet alleen een monoloog.

De achtergrond van Ismael Salas is niet uniek zegt hij zelf. Begonnen als wedstrijdbokser in de Cubaanse provincie Guantanamo, waar historisch gezien de beste en sterkste Cubaanse boksers vandaan komen, maakte hij na een veertig tal wedstrijden op 22 jarige leeftijd de balans op. Na deze zelfreflectie stopte hij als bokser en koos hij voor het trainersvak. Met het behalen van zijn Academische Opleiding Lichamelijke Opvoeding aan de Cubaanse Universiteit legde de beginnende trainer/coach zijn basis voor zijn succesvolle carrière. Van provinciale trainer ontwikkelde hij zich tot hoofdcoach van het Cubaanse team. Hij stond aan de basis van vele Olympische triomfen met vooral gouden medailles als resultaat. Voor ons Nederlanders blijft de bekendste bokser onder zijn hoede in deze periode van zijn carrière de onverslaanbare zwaargewicht Felix Savon. Arnold Vanderlyde ging meerdere keren de strijd aan met Felix Savon maar kon nooit de tactische en technische code, ingegeven door Salas, kraken om Felix Savon te verslaan.

Als basis voor zijn successen hamert Ismael Salas altijd op de FUNDAMENTALS van het boksen. Zonder een goede fundamentele basis kan een bokser zich nooit ontwikkelen van een goede bokser tot een topbokser. Dit is een duidelijke boodschap die hij verduidelijkt met een demonstratie van enkele oefeningen met onder andere profbokser Stephen Danyo. De kleinste details maakt hij inzichtelijk en het oog van de meester wordt direct zichtbaar. ‘Deze kleine maar cruciale details maken het verschil tussen een goede bokser en een topbokser’ voegt hij er aan toe bij zijn uitleg. In het boksen gaat het om de kleinste details en zijn de marges erg klein. Door aandacht te geven aan de fundamentals kan je het noodzakelijke voordeel behalen dat nodig is om het  grote verschil in je prestaties te kunnen maken.

Ismael Salsa, de man die het zich kan veroorloven om Antony Joshua af te wijzen, had een duidelijke boodschap. Blijf altijd investeren in jezelf als trainer en bokser vanuit je passie voor het boksen. Start vanuit de fundamentals, want daar ligt je winst.

Een kleine impressie van deze clinic.

#ismaelsalas #salasboxingacadamy #cubaboxing #boxinguniversity

Op zaterdag 14 januari 2017 organiseren wij in samenwerking met de Nederlandse Boksbond een “Nationale Open Dag”. Het programma is weer zorgvuldig samengesteld. Heb je altijd al kennis willen maken met de Olympische bokssport? Ervaar het zelf bij een van onze clinics? Dit is je kans!

Het programma van deze open dag:

10.00 uur – Welkom en opening

11.00 uur / 12.00 uur – Boksclinic jeugd 8 tot 16 jaar

13.00 uur / 14.30 uur – Boksclinic 16+

15.00 uur – Afsluiting

Iedereen is van harte welkom op deze dag!

Wil je de handschoenen aantrekken op onze open dag? Dat kan!
Meld je aan via Facebook. facebook-icon-preview

Trainingsleer is een term die je in de sportwereld vaak hoort. Wat is trainingsleer en wat kunnen wij er mee? Wat is voor ons als bokser belangrijk? Trainingsleer is kennis van prestatiebepalende factoren die je toepast in trainingen om te komen tot betere prestaties. Individuele (interne) factoren zijn van invloed op de prestatie van jou als sporter.

Welke psychische eigenschappen heb jij? Beheers je de techniek en tactiek? Wat is jouw aanleg? Hoe gezond ben je?

Daarnaast zijn er externe factoren die van invloed zijn op jouw sport prestatie. Zijn er stressoren aanwezig? Wat voor dagelijkse belasting heb jij naast jouw sport? Met welke materialen train jij? In welke omstandigheden train je?

Het woord “conditie” valt zodra er gepraat wordt over het prestatievermogen van het individu of het collectief. Wil je een betere conditie en je prestatievermogen verbeteren zal je als sporter jouw lichamelijke bewegingseigenschappen moeten gaan verbeteren.

Welke bewegingseigenschappen kennen wij?

 1. Coördinatie
 2. Lenigheid
 3. Uithoudingsvermogen
 4. Kracht
 5. Snelheid
 6. Stabiliteit (Core)

De bewegingseigenschappen worden algemeen afgekort als CLUKS(S). Daar heeft Team Boxing University een extra “S” aan toegevoegd die voor stabiliteit staat en breder bekend is onder de Engelse benaming “Core Stability”.

Als sporter doorloop je verschillende fases in je ontwikkeling. Daarom is het logisch om tijdens die verschillende fases te werken met een plan dat bij die periode past. (Top)Sporters die hun prestatie willen gaan verbeteren werken dan ook met een periodiseringsplan. Een goede trainingsarbeid met de juiste afstemming leidt tot succes en voorkomt blessures.

In de trainingsleer zijn er trainingswetten en adaptatieprincipes van toepassing om tot een periodiseringsplan te kunnen komen. Met de volgende trainingswetten en adaptatieprincipes zal men rekening moeten houden.

 • Overload
 • Supercompensatie
 • De wet van de verminderde meeropbrengst
 • Reversibiliteit / omkeerbaarheid
 • Specificiteit
 • Individualiteit
 • Duurzaamheid

Als laatste onderdeel van de trainingsleer staat voeding aan de basis voor een prestatieverbetering. Voeding is al jaren een belangrijk onderdeel van het trainingsprogramma bij de serieuze (top)sporter. Gezond(er) leven en leven als een (top)sporter door de juiste voeding te kiezen ligt ogenschijnlijk dicht bij elkaar. De verschillen zijn echter zo groot als dag en nacht. Er is veel informatie beschikbaar over voeding. De markt voor voeding is de laatste jaren explosief gegroeid. Het is moeilijk om in een tijd waar commercie ook een grote invloed heeft de juiste keuzes te kunnen (blijven) maken. Wat gisteren goed was blijkt voor vandaag achterhaald. Wat vandaag als de waarheid wordt verkondigd kan de volgende dag alweer achterhaald zijn. Een topsporter zal snel de begeleiding opzoeken van een erkend specialist, maar dit is niet altijd nodig. Met de juiste informatie en kennis kan je zelf als sporter zonder een erkend specialist veel bereiken.

Deze korte introductie over trainingsleer is de aftrap van artikelen om de sporter kennis, tips and tools mee te geven over trainingen en prestatieverbetering.

Jezelf ontwikkelen als sporter valt samen met een plan voor jouw doelstelling.