Junior Bep van Klaveren Memorial 2016

In 1906 werd aan de Rotterdamse Graansilo Maatschappij de bouwvergunning verleend tot het bouwen van “De Graansilo” van Rotterdam, nu de huidige Maassilo. Aan Maashaven Zuidzijde verrees een silo met een opslagcapaciteit van 20.000 ton die behoorde tot de grootste graansilo van Europa. In het daarop volgende jaar in 1907 werd de bekendste en wellicht beste bokser ooit van Rotterdam geboren, Bep van Klaveren.

bvk

Van Klaveren werd tijdens de Olympische spelen in Amsterdam in 1928 kampioen in de klasse vedergewicht. In 1931 werd hij Europees kampioen lichtgewicht en in 1938 Europees kampioen middengewicht. In totaal bokste Van Klaveren 102 wedstrijden waarvan hij er 77 won, slechts 18 keer verloor en 7 partijen onbeslist eindigden. In 1956 nam hij afscheid als wedstrijdbokser van zijn publiek in een afscheidswedstrijd tegen de Duitser Werner Handtke.

logo-bep-van-klaveren-2016160x160

Welke gemeenschappelijke connectie hebben de huidige Maassilo en de bokser Bep van Klaveren dan? Niet direct uit een gemeenschappelijk verleden, maar zeker wel in dit huidige heden. De bokser die in 1992 overleed wordt elk jaar met een memorial geëerd en herinnerd. Het heuse Bep van Klaveren Memorial wordt al enkele jaren met een junior editie in de Maassilo ondersteund. Wie de jeugd kennis laat maken met het verleden geeft inspiratie voor de toekomst. Zo leeft het erfgoed van Van Klaveren voort.

Diego Gubbels en Robert Jan Verweij hadden zondag 18 september 2016 bij de 23e editie van de Bep van Klaveren Memorial bij de junioren de eer om hun voetsporen achter te laten in de boks geschiedenis.

Diego stond als 9e partij gepland tegen wederom een bokser uit de stal van Teus de Kruyf de twaalfjarige Levi Krol. Inmiddels is Diego het gewend om een langere tegenstander te treffen. Dit keer viel Diego dubbel in de prijzen, want Levi was niet alleen een hoofdlengte langer, maar stond ook nog eens rechts voor. Die nieuwe uitdaging met een rechts voorstaande bokser ging Diego met strijd en vechtlust aan.
Van zich laten ondersneeuwen was geen sprake en Diego vocht zich goed in de wedstrijd. Een gelijkwaardige partij die vanwege het karakter van een demonstratiewedstrijd geen uitslag en dan ook geen winnaars kende.

Robert Jan trad aan tegen de thuis boksende Dylan De Vree van boksvereniging RBV Crooswijk. Ook hier had Robert Jan een langere tegenstander tegen over zich staan. Dylan had een snelle voorhand waarmee hij het Robert Jan voortdurend lastig maakte. Het neutraliseren van deze voorhand werd de uitdaging voor Robert Jan. Enkele keren lukte dit Robert Jan en kon hij zijn eigen combinatie laten gaan. Een goed vooruit boksende Robert Jan liet Dylan de Vree hard werken. Een partij met vechtlust en doorzettingsvermogen van beiden boksers die daarmee een vermakelijke schouwspel ten toon spreidde. Door het onderlinge leeftijdverschil, waarbij Robert Jan twee jaren jonger was dan zijn tegenstander, werd deze wedstrijd bestempeld als een demonstratiewedstrijd.

Beiden boksers deden ervaring op binnen de ring die waardevol is voor hun ontwikkeling. In een historische omgeving werd eer gedaan aan het verleden met een ambiance die past bij bij onze bokssport. Het tonen van sportiviteit en respect binnen en buiten de ring. Het boksen bewees nogmaals meer te zijn dan de stereotypering die het meekrijgt van de onwetenden. De jeugd op de Bep van Klaveren Memorial toonde dankzij hun moed om de ring in te stappen dat het boksen niet voor niets een Olympisch erkende sport is.

marcel

Oprichter en trainer Marcel van Loon publiceert regelmatig de laatste nieuwtjes en artikelen over boksen, voeding, techniek, materialen en alles wat met boksen te maken heeft. Lees regelmatig zijn actuele berichten.

Wellicht interesseren deze berichten je ook
Centrale Training + Medische Keuring 2019
NATIONALE OPEN BOKS DAG BOXING UNIVERSITY
OPEN DAG BOXING UNIVERSITY
Centrale Training District Zuid
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *